Inför solsäsongen | Kongahälla Center

Inför solsäsongen

27 jun 2019
Inspiration

Det är något av en djungel det här med solkrämer. Många olika märken, sorter, konsistenser, UVA, UVB, SPF. Hur mycket ska man egentligen smörja? Och varför kostar de så mycket? Vi har pratat med våra solskyddsexperter i Kongahälla Center för att bli lite klokare inför sol- och badsäsongen.

Först och främst: solkräm är viktigt om du tänker vara i solen utan kläder. Visste du att kopplingen mellan solning och hudcancer idag är lika tydlig som mellan rökning och lungcancer? Särskilt barn riskerar att drabbas eftersom deras hudceller är extra känsliga. Att bränna sig kraftigt en eller flera gånger som barn kan leda till malignt melanom i vuxen ålder.

Vilken solskyddsfaktor ska man köpa?
Köp en högre solskyddsfaktor (30-50) till de kroppsdelar som är riktade mot solen – hårbotten, axlar, bröst, näsa och fötter behöver mer skydd. Om du ligger ner och solar i flera timmar blir det förstås andra ytor. De kroppsdelar som inte är lika direkt utsatta klarar sig med en lägre solskyddsfaktor (15-25). Smörj alltid med en ordentligt hög faktor i början av sommaren. När du har byggt upp ett litet skydd kan du välja lägre faktor.

Hur mycket behöver man?
Generellt sett använder vi alldeles för lite. En halv deciliter till kroppen på en vuxen brukar vara lagom. Är du på stranden ska du helst smörja dig varannan timme. Soltorka huden efter doppet, smörj dig igen och låt det torka in innan nästa dopp. Så ska du åka på solsemester är det bara att börja räkna på timmar och deciliter.

Varför är det så dyrt?
Solskyddskrämerna har höga halter av de särskilda ämnen som skyddar mot UV-strålar. Det finns cirka 25 ämnen som är godkända som filter för solljus i Sverige. Man vill inte kleta vad som helst på kroppen, så om man jämför med många andra hudvårdsprodukter är de ganska prisvärda.

Varför är barnens solkräm så kladdig?
För de yngsta barnen (upp till tre år) är rekommendationen att använda partikulära filter som reflekterar UV-ljuset och inte tas upp av huden, utan lägger sig som en vit, skyddande hinna ovanpå. De kan upplevas som kladdiga. Men de minskar risken för allergiska reaktioner och det är också en fördel att du ser vart du har smörjt barnet – och vart du har missat. När barnen har blivit lite äldre kan du välja en kombination av partikulära och kemiska filter (som absorberas av huden) och hela familjen kan dela på solkrämsflaskorna.

Kräm, spray eller mousse?
Det spelar ingen roll. Men tänk på att ta lika mycket av sprayen eller moussen, som du gör av krämen. Det finns spray och mousse med solskyddsfaktor 50 som är speciellt utformad för barn och som kan gå snabbare att få på otåliga, äldre barn.

Finns det någon typ av solkräm man ska akta sig för?
Alla 25 godkända UV-filter är utvärderade och bedöms som säkra av Läkemedelsverket. Den osäkerhet som har funnits om nanopartiklar och myten att de skulle gå in i kroppen är avskriven. Nanopartiklar tränger inte in i huden, utan lägger sig som en skyddande hinna ovanpå. Du behöver alltså inte oroa dig för några solskydd som är godkända i Sverige.

Jag köpte flera solkrämstuber förra sommaren. Är de för gamla nu?
Kanske. De flesta solkrämer har en märkning på “bäst före” 12 månader efter öppnad förpackning. Tillverkarna kan inte garantera samma skydd efter det. Öppna och lukta! Du vill inte använda en härsken kräm. Det finns solkrämer som håller upp till två år också. Det kan vara något för dig som använder solkräm sällan.

Hur var det här med UVA, UVB och SPF?
SPF står helt enkelt för Sun Protection Factor. Solskyddsfaktorn handlar (väldigt grovt uppskattat) om hur mycket längre du kan vara i solen utan att bli bränd. Handlar det om 5 minuter utan, kan det uppskattas till 150 minuter med SPF 30 (5×30).

UVA- och UVB-märkningen visar vilken typ av strålning krämen skyddar mot. UVA-strålarna tränger längre ner i huden och kan gör oss rynkiga eller prickiga (soleksem). UVB-strålarna är de som bränner på ytan av huden och gör oss röda eller bruna. Båda typer av strålning kan orsaka hudcancer. Därför är det viktigt att du kontrollerar att solkrämen du köper har båda märkningarna. På apoteken på Kongahälla Center finns det bara solkrämer som har fullt skydd.

Rådgivning
Våra solskyddsexperter hittar du på Apoteket och Apoteket Kronan. De hjälper dig gärna att hitta rätt solskydd för dig och din familj.

Aktuellt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.