fbpx

Äppelpaj med pistagecrème

6
Gör så här

Sätt ugnen på 175°C, varmluftseffekt.

Mixa nötter, florsocker, olja och salt till en massa i en blender eller matberedare.

Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut nötmassan ovanpå degen men spara 2 centimeter till kanten.

Dela och skiva äpplena tunt och sprid ut ovanpå nötmassan.

Vik in degens kanter över äpplena, nyp åt så fyllningen inte rinner ut och pensla kanten med ägg.

Grädda äppelpajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills äpplena är mjuka och smördegen rest sig. Ta ut och låt svalna.

Blanda honung, rivet citronskal och pressad citronsaft och pensla ovanpå äpplena.

Servera kakan tillsammans med vaniljglass.

Ingredienser
  • 3 dl pistagenötter (alt. andra nötter eller frön)
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 frp färdig, färsk smördeg
  • 6 röda äpplen, gärna svenska
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • 2 msk honung
  • 1/2 citron, rivet skal och pressad saft
  • Färska örter till garnering (t ex timjan, rosmarin
  • 1/2 liter vaniljglass till servering

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.