fbpx

Risotto med svamp och salvia

4
Gör så här

Börja med svampbuljongen. Grovhacka svampen och fräs med lök och vitlök i olja i cirka 3-4 minuter. Tillsätt vin, buljongtärning och soja, koka i cirka 3 minuter. Häll i vatten och koka ytterligare 5 minuter och mixa till en slät buljong.

Fräs schalottenlök och vitlök till risotton i olivolja i cirka 2 minuter.

Tillsätt ris, hälften av buljongen och sänk värmen på spisen till lägsta nivå. Låt riset ”svälla” under lock och rör om då och då. Späd med mer buljong tills den tar slut, riset ska vara knappt färdig när det är klart, det tar ungefär 30 minuter.

Skiva svampen och plocka salviabladen. Stek svamp och salvia krispigt i olja. Salta och peppra.

Rör ner parmesanost, grädde och smör i risotton och värm ytterligare 5 minuter tills konsistensen är krämig och lite lös. Smaksätt med vitvinsvinäger, salt och nymald svartpeppar.

Vänd i svamp och salvia i risotton och riv över hyvla över parmesanost.

Ingredienser
  • 4 dl risottoris (avorio, arborio eller carnaroli)
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja + 2 msk olivolja till stekning
  • 7 dl svampbuljong
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 kruka salvia

  • 2 dl riven parmesanost (spara lite som hyvlas till servering)
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Svampbuljong:
  • 200 g skogschampinjoner (alt. champinjoner), hackade
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 2 vitlöksklyfta, hacka
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk japansk soja
  • 7 dl vatten

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.