fbpx

Pizza bianco med betor och getost

4
Gör så här

Börja med pizzadegen (förbered ev. dagen innan och kalljäs över natten i kylskåp).

Sätt ugnen på 30°C varmluftseffekt.

Blanda alla ingredienser till pizzadegen och låt jäsa under plastfilm i ugnen till dubbel storlek, det tar ungefär 30 minuter. OBS! Om du redan kalljäst degen kan du börja baka direkt.

Hyvla betorna tunt på mandolin eller med en kniv.

Riv av bladen från ”stammen” på grönkålen (spara gärna ”stammen” och hacka och tillsätt t ex i en pastasås). Blanda kålen med 1 msk olivolja.

Ta ut degen, höj ugnsvärmen till 230°C varmluftseffekt.

Häll upp degen på mjölat bakbord (undvik att knåda den) och dela degen i fyra bitar (alt. baka ut två stora pizzor). Forma pizzorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Fördela ett jämt lager färskost på varje pizza. Sprid ut betorna, kålen och getosten ovanpå.

Lägg på nötter och ringla över honung och olivolja. Krydda med salt och peppar och baka av pizzorna i cirka 10 minuter tills den har en gyllene färg och botten känns lätt och krispig.

Strö över timjanblad och servera direkt.

Ingredienser
  • 200 g färskost
  • 200 g (ca 4 st) betor (röd-, gul-, eller polkabetor)
  • 200 g grönkål
  • 1 msk olivolja till grönkålen + 2 msk ringla på pizzan
  • 150 g getost
  • 2 dl hackade pekannötter
  • 1 tsk honung
  • Flingsalt och nymald svartpeppar
  • 4-5 kvistar timjan (plockade blad)
  • Pizzadeg:
  • 25 g jäst
  • 8 1/2 dl (450 g) vetemjöl special + 1 dl vetemjöl special till utbakning
  • 3 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.