fbpx

Bakad pumpa med höstig sallad och dragonsmörsås

4
Gör så här

Sätt ugnen på 175°C, varmluftseffekt.

Skala och skär pumpan i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med vitlök, olivolja och svartpeppar och ugnsbaka i cirka 30 minuter. Salta när pumpan är klar (för att inte dra ur vätskan och för att den ska bli krispig).

Fräs schalottenlök och dragon i 2 msk smör till smörsåsen på medelhög värme i 3 minuter. Häll i vitt vin och vinäger och koka ner till hälften.

Skär 200 g smör i mindre kuber. Mixa i smöret lite i taget tills såsen blir krämig. Smaka av med salt och ev. lite mer vinäger.

Riv eller skiva svampen. Stek i olivolja på hög värme tills vätskan dunstar. Tillsätt schalottenlök och smör, sänk värmen och stek ytterligare 3 minuter. Riv av bladen på grönkålen och strimla stjälkarna. Vänd i svampen tillsammans med äpple och värm på svag värme i cirka 4 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg grönkål- och svampsalladen runtom pumpan och strö över pistagenötter. Toppa såsen med färska dragonblad och servera tillsammans med pumpan.

Ingredienser
  • 800 g pumpa, (t ex butternut, hokaido eller muscat)
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk olivolja till pumpan + 2 msk olivolja till svampen
  • 500 g blandad svamp (t ex kantareller, trattkantareller, skogschampinjoner)
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 2 msk smör
  • 2 röda äpplen, klyftade
  • 200 g grönkål
  • Salt och nymald svartpeppar
  • 2 dl pistagenötter, rostade och grovhackade
  • 1 kruka färsk dragon, plockade blad till servering
  • Smörsås:
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk torkad dragon
  • 2 msk smör till stekning + 200 g smör till mixning

  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.