Kläder till coola kids | Kongahälla Center

Kläder till coola kids

29 aug 2019
Inspiration

Vad gör du när barnen börjar klädvägra mammas praktiska inköp? Då är det dags att bli kreativ och ta chansen att ge mer eget ansvar.

Det händer fortare än man tror. Plötsligt vägrar sjuåringen ha tröjan med dinosaurier eller helt vanliga regnbyxor. 12-åringen tycker att han ser ut som en “noob” om tröjan inte har huva och jeans är tydligen inte längre vilka jeans som helst.

Satsa på kvalitet och satsa rätt

Vad gör proffsföräldern då? Ser det som en möjlighet!
Många och långa var dagisåren då slit och släng tyvärr var det det enda som funkade för vissa plagg. Nu när ditt barn förhoppningsvis slutat krypa runt på knäna och äta köttfärsås med hela överkroppen kan du satsa på lite färre plagg med hög kvalitet. Men då gäller det förstås att satsa rätt. I en viss ålder är utmaningen att barnet faktiskt gillar och använder plagget lika stor som att det ska vara praktiskt och snyggt (enligt dig).

– Det kan vara en bra idé att låta barnet vara med och bestämma vardagskläderna. De mest prisvärda plaggen är de som används, tipsar Malinda Hermansson som är butikschef på barn- och ungdomsmodebutiken Piraia på Kongahälla Center.

Välj dina måsten

Som i alla andra förhandlingar kan det vara bra att gå motparten till mötes på några punkter för att få igenom sina egna hjärtefrågor. “Ok du får ha keps året om, om du faktiskt använder de vattenavvisande vinterkängorna”. Här kommer några alternativa lösningar för höstgarderoben som gör coola kids glada och mamma nöjd.

Softshell istället för regnjacka

Regnställ har tydligen dagisbarn written all over it. Galonplagg är ju inte heller ultimat för den som vill spela fotboll eller stå på händer på rasten. Det kan man förstå. Softshell är ett följsamt och hållbart material som andas samtidigt som det är vind- och vattentätt. Ett riktigt bra alternativ till regnjackan.
– Vi har fleecefodrade softshelljackor från Name it med coola mönster och mycket reflexer. Med en sån klarar man sig långt, säger Malinda och visar en leopardmönstrad nätt jacka.

Låång jacka istället för täckbrallor

Många av protesterna kan handla om just det här med rörlighet. När vintern slår till tar det emot att skicka barnet till skolan utan täckbrallor. Du tjatar på dem på morgonen, men sen struntar barnet förstås i dem på rasten när du inte är där. Lika bra att planera för det oplanerade! En lång vinterfodrad jacka tillsammans med varma skor, mössa och vantar kan göra jobbet även den kallaste av dagar.
– Det finns riktigt coola och varma längre jackor för barn i höstkollektionerna från flera märken. Vi har svart och vit med stora loggor från Calvin Klein för de äldre barnen och mycket coolt och prisvärt från Name it.

Mössa inte coolt?

Jodå, det måste bara vara rätt mössa. Den gemensamma nämnaren är att de kostar mer än en “vanlig” mössa. Mössan är pricken över i:et, kronäpplet, juvelen. En tillhörighetssymbol. Så mycket mer än en mössa. Barnet kanske kan få spara ihop pengarna för att köpa mössan själv? Det ger en extra stolthet och respekt för den fina accessoaren.
Vilken mössa är det som gäller 2019 då? Det lutar åt Polo Ralph Lauren för tonåringarna i år. Den mössan hittar du hos Pondus på Kongahälla Center.

Välja kläder = mer ansvar

Om du köper en mössa för 500kr, vill du inte behöva köpa en ny. Det kanske känns dyrt och krångligt att barnet har börjat bry sig om märken och stil. Men det är positivt! Det är en del av att växa upp. En del av att växa upp är också att ta mer ansvar för sina saker. Sköta dem och hålla reda på dem. Det är barnen såklart mer motiverade att göra när de har fått vara med och välja och det är något de verkligen gillar. Ett par (inte fyra-fem) riktigt fina märkesjeans som ditt barn älskar kanske är en anledning att lära sig tvätta. Den fräckaste wct-jackan kanske är en anledning att inte glömma den i bamba.

Fortsätt (smyg)märka

Det skadar ju inte att säkra upp lite. Skolbarnet kanske inte är överförtjust i tanken på “namnade” plagg. Men det går att göra med lite finess. En välplacerad klisterlapp med ditt eller barnets mobilnummer någonstans på insidan av plagget är underskattat. För de mest älskade plaggen kan det vara värt att ta upp vanan från dagistiden och hjälpa ditt barn att lyckas.

Ha roligt med mode, planera garderoben och ta hand om plaggen tillsammans med ditt barn i höst!

Aktuellt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.