Vad läser Kungälvsborna i sommar | Kongahälla Center

Vad läser Kungälvsborna i sommar

9 jul 2019
Inspiration

Äntligen finns tiden och ljuset för att läsa. Och läsa och läsa och läsa. Vi har pratat med vårt bokproffs Susanne Johansson på Akademibokhandeln för att få lite inspiration kring vad och hur vi kan läsa i sommar.

Vilka böcker vill svenskarna läsa just nu?
— Vi kan se att populärvetenskapliga böcker och biografier är populärt. Det känns som att våra kunder vill läsa och lära sig mer om klimatet och om andra människors livsöden.

Vilka böcker vill Kungälvsborna helst läsa?
— Förutom populärvetenskap och biografier gillar Kungälvsborna att läsa lokal litteratur. Vi säljer mycket böcker som handlar om Kungälv, Marstrand och Bohuskusten.

Har ni någon roman som utspelar sig i Kungälv också?
— Det finns en serie historiska böcker av Maria Gustavsdotter som utspelar sig i Kungälv, Uddevalla och på Orust under 1600-talet. Det finns flera skönlitterära böcker som utspelar sig på Marstrand med omnejd också. T.ex. Fyrmästarens dotter av Ann Rosman.

Finns det någon genre som brukar vara extra populär på sommaren?
— Vi säljer extra mycket romaner och deckare under sommaren. Under sommaren säljs det otroligt mycket pocket! Vi har ju alltid fyra för tre och det nappar de flesta på just under sommarmånaderna. Pocket är ju ett väldigt bra format att ha med sig på semestern.

Läsa eller lyssna?
Det är ju väldigt individuellt. Många gör både och. Ibland passar det bra att lyssna andra gånger att läsa. Det ena utesluter inte det andra.

När tycker du det passar bäst att läsa och när passar det bäst att lyssna?
Att lyssna på böcker funkar fint när man är ute och promenerar eller diskar. Vill man ha avkoppling passar det bäst med en bok att läsa i hängmattan, på stranden eller uppkrupen i soffan, tycker jag.

Susanne tippar sommarens topplista
Här är de böcker som Akademibokhandelns butikschef Susanne Johansson förutspår kommer att sälja bäst på Kongahälla Center i sommar.

Historieläraren av Matt Haig
En bitterljuv roman om hur det ibland kan ta en livstid att lära sig leva.

Mellan himmel och Lou av Lorraine Fouchet
En fransk roman med mycket hjärta som doftar hav och kustliv i Bretagne.

Systerklockorna av Lars Mytting
En episkt storslagen släkthistoria av författaren till Simma med de drunknade.

Pojken som följer sin skugga av Kungälvsförfattaren Kadir Meral
En ungdomsroman som beskriver hur en ung kurdisk kille slits mellan familjen, kärleken och det nya livet i en segregerad förort utanför Göteborg.

Kniv av Jo Nesbø
Lagom till sommaren kommer äntligen den 12:e deckaren om kommissarie Harry Hole. Finns på hyllorna hos Akademibokhandeln från den 26 juni.

Vilken bok skulle du själv vilja tipsa om i sommar, Susanne?
Den bok som jag vill tipsa om i sommar är En gentleman i Moskva av Amor Towles. En välskriven roman som bygger en bro till den gamla världens elegans och ridderlighet. Greve Rostov är en man att älska. Den är makalös, upplyftande och klok. Läs den!

Aktuellt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.