Fem maxade midsommardukningar | Kongahälla Center

Fem maxade midsommardukningar

13 jun 2019
Inspiration

Har du lagt in sill och skurat utemöblerna, då borde belöningen verkligen vara att få sätta ett fång blommor i dina drömmars vas på ett dukat bord. I år är året du struntar i dammråttorna i hörnen och piffar där det syns. Och känns.

Vi är många som älskar att gå loss på dukningen under högtider. Det är det där man inte måste göra, men som man verkligen vill … och sällan hinner. Prioritera det där du älskar i år. Här är fem midsommardukningar som kommer att ge dig och dina gäster pirr i magen.

Nästan Nobel
Vem har sagt att midsommardukningen ska vara bondromantisk och rustik? Det finns inget som höjer nivån på en fest som en dyr dukning. Plötsligt sitter alla raka i ryggen, med servetten i knät och skärpta sinnen. Det är en dukning man vill ge sitt bästa. Kombinera vita linnedukar, perfekt vikta servetter, guld och kristall med vilda sommarbuketter.

7 sorters blommor
Utbilda ungdomarna i flora och traditioner, med sju sorters blommor på bordet. Vad heter blommorna? Vem är kärleken de kommer att drömma om inatt? Kör svenska ängsblommor hela vägen och använd fina gamla prints från läroböcker som bordsplacering (plugga de latinska namnen för stilpoäng). Sen skickar du ut barnen och tonåringarna att plocka sina egna sju. Hurra för alla ängsvaser och kaffekoppar med blåklint på.

Go green
Är utbudet av blommor lite … glest? Det som finns att tillgå är typ två utblommade lupiner. Då har du det här utmärkta alternativet. Gröna växter är oftast lättare att hitta. Ormbunke, björkris, murgröna och ängsgräs t.ex. Nyckeln till den här dukningen är att även duk, servetter och porslin går i gröna toner. Fint att kombinera med bambu och korgar i flätat sjögräs. Perfekt dukning om det känns trist att sitta inne när det regnar. Maxa med växterna och skapa ditt eget utomhus inomhus.

Barnsligt roligt
Det här kan vara din chans att göra en dukning med alla de snygga barnkalasgrejer som finns på Kongahälla Center (plus att du slipper diska). Nu när det inte är något barn som fyller år är det DU som bestämmer. Bygg torn av färgglada godisar á la Willy Wonka och duka med pyssel och konfetti. Häng vimplar, tofsar och pappers-solar mellan träden. Denna dukning kommer att ge de små det där glittret i ögonen, som man betalar vad som helst för.

Bondromantiskt och rustikt
Jo, men visst älskar vi ändå röda torp, timmer och folkdräkt på midsommar. Grunden i denna utomhusdukning är helst ett vackert träbord. Bor du på landet – plocka ihop allt du har i trä och låt gästerna sitta på lådor, stockar och tillfälliga bänkar av plankor och vedkubbar på gräsmattan eller ängen. Motsatsen till Nobeldukningen – rustikt, avslappnat och nära naturen. Tänk Dalarna och kombinera träinredningen med gammaldags porslin, kopparkärl och mera trädetaljer. Pricken över i:et är en stor bukett av rosa, maffiga lupiner i dina drömmars vas.

Aktuellt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.