Fira sillen på sillens helg | Kongahälla Center

Fira sillen på sillens helg

29 maj 2019
Inspiration

Ja, vi skulle alltså vilja slå ett slag för sillen. Vår festlige, kryddige och gode vän som blir lite bortglömd mellan jul, påsk och midsommar. Kom igen, ikväll blir det sill till middag!

– Sill är sååå gott och det finns så många sätt att variera den på, det säger Kongahälla cen-ters egen sillexpert Susanna Ivermo som driver Kungälvs Havsdelikatesser.

Denna helgen är det sillens helg på Marstrand. Foodisarna i Bohuslän vill påminna oss om den goda och nyttiga fisken som blivit lite tagen för given. Förra helgen firade vi någon annan som ofta blir tagen för given (mamma) och nu är det alltså sillens tur. Men nu är det inte blommor som gäller, utan att uppmärksamma sillen med dina smaklökar.

Susanna Ivermo är en av de som firar sillen på Marstrand i helgen.
– Det brukar vara en glad atmosfär med god mat och skönt häng, så det kan jag verkligen rekommendera!

Men om jag orkar åka till Marstrand, hur firar jag sillen hemma?
– Då åker du Kongahälla center och träffar mina kollegor. Där blir det också en helg i sillens tecken med massor av provsmak och spännande sillar.

Där ser man. Vad köper jag med mig hem till middagen då?
-Det enklaste är ju nästan alltid det bästa! Matjessill med färskpotatis, brynt smör, rödlök och gräddfil är mitt middagstips.

Men ungarna då?
-Inga problem! Vi har en sill som heter Susannas sill och den går alltid hem hos barnen och även hos vuxna som säger att dom inte gillar sill.

Om jag köper jättemycket sill, vad gör jag med det som blir över?
-Det lägger man på en bit hårt bröd och hackar över lite gräslök och rödlök. Supergott!

Susanna Ivermo
Susanna Ivermo är havsentreprenören som gjort sig känd för att hon uppfunnit “räksemlan”, tagit ställning mot att sälja ål och för att vara den första som lyckats importera elefantsnabel musslan (som ser ut precis som det låter) till Sverige. Följ Susanna på Instagram om du vill se hur en modern fiskhandlare jobbar!
@havsdelikatessen

Marstrand & sillen
Sillen har varit viktig för Marstrand genom tiderna. Så viktig att tre sillar pryder deras vapen-sköld. Den stora tillgången till sill gjorde orten rik och berömd en gång i tiden. Första helgen i juni varje år anordnar de som jobbar med mat på och omkring Marstrand sillens helg för att hylla sillen och lyfta den till nya höjder.

Aktuellt

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.